Skip to main content

Voorwoord

Slim gebruikmaken van publieksdata

We doen tegenwoordig bijna alles via een scherm. Van muziek luisteren tot chatten, van shoppen tot lezen en van films streamen tot tickets bestellen. Toch biedt de cultuursector bij uitstek ervaringen die juist níet, of niet volledig, digitaal zijn. Het publiek vindt het heerlijk om plaats te nemen op het rode pluche van het theater, samen met vrienden te dansen op een festival of helemaal op te gaan in een prachtig kunstwerk. Maar om ze daar te krijgen moet je jouw publiek wel kennen en weten te bereiken. Je wilt bovendien nieuwe doelgroepen aanboren en begrijpen welke wensen en verwachtingen er zijn.

In deze tijd van digitalisering hoef je deze informatie niet op basis van onderbuikgevoelens te vergaren. Je kunt je baseren op feiten door slim gebruik te maken van publieksdata. Dat is waar we ons als Taskforce Samenwerkingsverband Publieksdata sterk voor maken. Publieksdata zijn van belang binnen individuele instellingen, maar ook binnen een stad, regio en uiteindelijk sectorbreed. Lees bijvoorbeeld het artikel over het door Rotterdam Festivals ontwikkelde Culturele Doelgroepenmodel. Binnen Rotterdam kennen ze inmiddels de kracht van publieksdata. Het levert enorm veel inzichten en kansen op. Laten we die binnen de gehele sector met elkaar aangrijpen!

In de afgelopen twee jaar heeft de taskforce gewerkt aan het vergroten van bewustwording, kennis en kunde. Onder andere via de eigen kanalen – waaronder publieksdata.nl – en die van deelnemende organisaties, maar ook door middel van workshops en voorlichting. Daarnaast is met veel enthousiasme aan diverse projecten en onderzoeken gewerkt over onderwerpen als standaardisatie, segmentatie en cultuureducatie. In de komende anderhalf jaar geven we hier een vervolg aan. Het leek ons een goed moment om de culturele sector nu door middel van dit e-zine te informeren over plannen en best practices. We hopen van harte dat die je inspireert om ook zelf belangrijke stappen te zetten.

Ben je geen marketeer? Lees dan vooral toch verder. De relatie met het publiek is namelijk een onderwerp dat niet alleen thuishoort op de marketingafdeling. Het raakt alle werkzaamheden binnen een culturele organisatie. Dat wordt mooi geïllustreerd door het artikel over SPOT Groningen.

Als sector willen we een breed publiek bereiken. Om dat voor elkaar te krijgen op de korte en de lange termijn, is nú actie nodig. Dan gaat het ons zeker lukken om ook het publiek van de toekomst te verrijken met kunst en cultuur. En bovendien kan werken met publieksdata het verdienvermogen van instellingen versterken. Een win-winsituatie, dus doe ook meer met publieksdata!

Namens de Taskforce Publieksdata,

Maaike Verberk
Voorzitter Taskforce & directeur DEN

Maaike Verberk | Foto: Sebastiaan ter Burg

Wil je meer weten? Kijk op publieksdata.nl, neem contact op via [email protected] en/of meld je aan voor de LinkedIn-groep Meer met Publieksdata

Inhoudsopgave

Meer met publieksdata

Taskforce bundelt krachten

Publieksinzicht, kennis en kunde vergroten, en samenwerking bevorderen

Aan de slag met publieksdata

Je bestaande én nieuwe publiek beter leren kennen: hoe doe je dat? 

AVG-proof werken

Wat mag wel en wat mag niet? Verantwoord omgaan met privacy.

01 is Fun

Kunstenaar Vittorio Roerade reflecteert op het onderwerp publieksdata.

Datagedreven werken in de praktijk

In gesprek met Renate Meijering van SPOT Groningen

Het Culturele Doelgroepen-model

Culturele allesvreters, flanerende plezierzoekers, actieve vermaakvangers: ken je publiek

Data bij Funda

Een inspirerend kijkje bij een van de drukstbezochte huizensites van ons land

Standaardisatie: een must!

Samenwerken zonder standaardisatie is als schaatsen zonder ijs

Update Taskforce Publieksdata

Het actieplan voor 2023 en 2024: welke stappen kunnen we met elkaar zetten?